Follow vilazelenika on Twitter
    Събори и фестивали в природен парк Странджа част I- фестивал на зелениката
Решихме да ви запознаем с по-известните събори и фестивали в природен парк Странджа планина, като започнем с фестивалът на зелениката (от където идва и не случайно името на нашата вила).

Ето ималко повече за този интересен вид от рода на рододендрона, запазил своя ареал в Странджа планина. Този уникален за района храст расте през месеците май и юни и е приет за символ на планината.Зелениката е растение останало от времето на последните ледове през Терциера. В Европа се среща единствено в Странджа. Интересът към него и другите уникални видове в района провокира решението на парковата управа и общините да организират фестивал на зелениката. От 2003 година той се провежда през месец май (около 7-8 май) на различни места из Странджа. На него са поставени основите на екологичния туризъм в района. По традиция стотици хора от различни краища на страната пристигат за да се докоснат до магичната планина.Два дни в царството на зелениката не са достатъчни за да опознаеш Странджа, но стигат за да се влюбиш.


В рамките на фестивала гостите имат възможност да се насладят на красивата природа, да разгледат тракийски долмени и светилища, да прегърнат вековни дървета, да послушат странджански песни, да опитат от прословутите манов мед и кримски чай, да пийнат глътка ракия от Звездец и Граматиково. След това омагьосани и пленени да си тръгнат оставили частица от сърцето си в Странджа.

Филм за фестивала на зелениката от 2010 г.Share |BGtop

Listed at Guide-Bulgaria.com

Гласувайте за моя сайт в БГ чарт