Follow vilazelenika on Twitter
    с. Синеморец - морски, речен и планински туризъм
Курортното селище Синеморец е разположенo на юг от устието на река Велека, на 5 км. южно от Ахтопол и на 90 км. от Бургас.
Името на селото произлиза от гръцкото "галаза" , което в буквален превод означава небесно синьо.

Голямото богатство на селото са неговите плажове, дъбовите и буковите гори на Странджа планина пълни с дивеч, редки птици, уникални растителни видове, гъби и билки, водите на р.Велека, изобилстващи с риба.


Скалните образувания насечени като с нож са характерни и уникални за българското Черноморие. От север на юг, пеша или в лодка, можете да прекарате незабравими часове, съзерцавайки тези произведения на природата, кръстени с човешки понятия "Сфинкса" или "Скалния човек", "Лигоровата скала", "Разделената канара", "Пехливана", "Пещерата на тюлена монах" и др.


Плаж Бутамята, чиито води са топли и бистри от юни до септември предлага на своите посетители всички удобства на съвременния плаж - шезлонги, чадъри, заведения за хранене и др. Широката пясъчна ивица допира зелените кълбета на гората. По красивата горска пътечка от нашата вила Зеленика, излизайки направо от сянката на гората стъпваш на нагорещения пясък.На юг от залив Бутамята се редуват два плажа запазили все още девствената си красота. След около един километър е плажът Липите и след още един малкият плаж Листи. Много подходящи са за любителите на по-дивите и усамотени плажове, както и за гмуркане.

Нос Силистар и залив Силистар се намират на около 6 км. южно от Синеморец. Последната плажна ивица преди турската граница. Характеризира се с плитко и топло море и е много подходящ за малки деца. Може да се види защитената "пясъчна лилия". Стига се с кола.


На север от селото е устието на р. Велека. Пясъчната коса разделя реката от морето. Широкият открит залив, дълбокото море, вълните, пръските носени от вятъра оформят донякъде див първично въздействащ плаж. Любимо място за тези, които искат да бъдат насаме с природата.

Река Велека е най-чистата река в България, извира от турска Странджа планина от множество карстови извори. Тече на североизток в тясна долина, като на места има бързеи, а долината й се разширява и стеснява, като броеница. Досега в реката са установени 32 вида риби. Доминиращи са речен кефал, кримска мряна - чудесно място за изява на запалените рибари. Има възможност за риболов и къпане, за наблюдение на горски и крайречни птици, водни костенурки. Има уникални растителни видове, като например жълтите водни лилии, блатното кокиче, кавказката иглика, елша-единственото широколистно дърво с шишаркови плодове.


Share |BGtop

Listed at Guide-Bulgaria.com

Гласувайте за моя сайт в БГ чарт